Izračunavanje podznaka

Izračunavanje podznaka, odnosno znaka koji se uzdizao na istočnom horizontu u trenutku Vašeg rođenja je najteži deo u procesu pravljenja natalne karte. Sve što treba da uradite je da zamislite gde je bilo Sunce, i već ste na pola puta da znate svoj podznak ili Ascendent. (Ova dva izraza često se koriste na smenu, iako se izraz Ascendent odnosi na tačan stepen na horizontu, a izraz podznak u horoskopu se odnosi samo na znak Zodijaka.) 

Izračunavanje podznaka u horoskopu


Za izračunavanje podznaka u horoskopu potrebna vam je čitava lepeza astroloških alatki, uključujući atlas, tabelu kuća i knjigu uz koje ćete saznati da li ste rođeni tokom dnevne uštede električne energije (što je započelo tokom Prvog svetskog rata), tokom rata ili tokom dodatnih meseci štednje električne energije u zimu 1974, kada je svetom vladao disko. Ako nemate sve to, pipaćete po mraku.

Srećom, postoji par jednostavnih načina da odredite svoj Ascendent za tren oka, a najlakši je da se obratite profesionalnom astrologu. U međuvremenu, možete se koristiti tabelama koje su priložene dole. Na vrhu u horizontalnom redu izaberite mesec u kojem ste rođeni, a onda ispod njega i datum - npr. ako ste rođeni 16. marta, gledate kolonu koja je na vrhu označena sa "MART", a ispod toga "11.-20.". Spustite se naniže u toj koloni dok ne nađete svoje vreme rođenja - npr. ako ste rođeni u 09:10, vaš podznak je u delu "08:40-09:55", dakle Vaš podznak je Blizanac. Ako ste međutim rođeni u 10:10, Vaš podznak se ne nalazi u ovoj tabeli - što ne znači da Vi nemate podznak, već jednostavno da ga je nemoguće odrediti bez preciznih podataka o mestu i godini rođenja, tj. Vaš podznak se nalazi na prelazu između dva horoskopska znaka.

Važna napomena: Priložena tabela je pravljena za osobe rođene u Srednjoj Evropi. U preko 50% slučajeva ona je precizna, ali treba imati na umu da su moguća odstupanja. Zašto? Prvo, za precizno izračunavanje podznaka u horoskopu neophodno je znati, pored vremena rođenja, i godinu i tačnu geografsku širinu i dužinu mesta rođenja. Kad bismo sve to stavili, ova tabela bi zauzimala stotine i hiljade stranica. Osim toga, nekim znacima je potrebno više vremena da se pojave iza horizonta nego nekim drugima, zbog ugla pod kojim Zemlja rotira oko Sunca. Dakle, kad je budete koristili, imajte na umu da joj ne možete u potpunosti verovati. Ona "laže" u oko 50% slučajeva, većinom za jedan znak, ali su moguća i veća odstupanja.

Kad pronađete svoj podznak, možete pogledati i njegove karakteristike:Tabela podznaka januar-mart

Tabela podznaka april-jun

Tabela podznaka jul-septembar

Tabela podznaka oktovar-decembar